Tyreoidea (skjoldbruskkjertelen) ligger på fremsiden av halsen, under strupehodet, og er kroppens største endokrine kjertel (fig. 5).
Tyreoidea er organisert på en slik måte at den i tillegg til mange celler, også har store, væskefylte blærer (fig. 5). De hormonproduserende cellene, follikkelcellene, ligger orientert rundt de store væskefylte blærene, som vi kaller for follikler. Follikkelcellene produserer proteinet tyroglobulin som skilles ut til follikkelen. I follikkelen sammenkobles tyroglobulin med jod (grunnstoffet). I denne syntesen dannes det to typer hormoner: tyroksin (T4) og den andre er trijodtyronin (T3). T3 og T4 har fått navnene sine fordi de inneholder henholdsvis 3 og 4 jodmolekyler per hormon. Tyreoidea skiller ut mest T4, men T4 blir omgjort til T3 i kroppen. Det er T3 som er mest aktivt (har størst virkning) av disse to hormonene.T4 og T3 virker på mange celletyper, kanskje de fleste. Deres hovedfunksjon er å regulere, og fortrinnsvis øke, metabolismen (kroppens forbrenning) og temperaturproduksjonen. I tillegg øker T4 og T3 mengden adrenalinreseptorer i blodårene slik at de på denne indirekte måten bidrar til å opprettholde blodtrykket i kroppen vår (adrenalin og aktive sympatiske nerver gir økt blodtrykk ved å stimulere blodårene til å trekke seg sammen).
T4 og T3 er to svært viktige regulatorer av vevsvekst og utvikling av blant annet nervesystemet, skjelettet og reproduksjonssystemet vårt.
Fig.5.1 Tyreoidea
Fig.5.2 Paratyreoidea